چارلز کچ
چارلز کچ یکی از کارآفرینان موفق جهان است که در 1 نوامبر ۱۹۳۵ در شهر ویچیتا کانزاس در ایالات متحده آمریکا به دنیا آمد. اگرچه محل تولد چارلز در آمریکا هست و او در حال حاضر نیز در این کشور سکونت دارد اما، چارلز یک آمریکایی نیست! زیرا او هلندی تبار است. پدر و مادر او، فرد سی و مری رابینسون بودند و او سه برادر دیگر به نام های فردریک، دیوید و ویلیام نیز دارد. چارلز در یک خانواده ی پرجمعیت به دنیا آمده است و می توان گفت که محیطی که او در آن رشد کرده است یک محیط مردانه بوده، زیرا در خانواده ی او مادرش تنها زنی بود که در کنار آن ها قرار داشته است.
ثروت/ کارآفرینی،،، بله یا خیر؟
یکی از نکته های مهم در ارتباط با چارلز این است که در بیوگرافی او در کنار عناوینی مانند یک کارآفرین، یک ثروتمند و عناوینی از این قیبل، نوع ثروت او را بخشی از میراث خانوادگی ذکر کرده اند… برای بیشتر مردم این مطلب جالب نیست زیرا، آن ها عادت کرده اند که کارآفرینان کاملا خودساخته باشند و از هیچ شروع کنند اما خب؛ همیشه استثنا هایی هم وجود دارند و چارلز هم یکی از آن استثنا ها هست. این که بخشی از ثروت چارلز از میراث خانوادگی او به دست آمده شاید برای بعضی افراد جالب نباشد اما، واقعیت این است که داشتن جوهر کارآفرینی مبحثی جداگانه از میراث خانوادگی است. شاید افراد بسیاری را در جهان دیده باشید که ارث های عظیم خانوادگی دارند اما، با این وجود به عرصه ی کارآفرینی قدم نگذاشته اند و یا موفق نبوده اند و تمام ثروت خانوادگی خود را از بین برده اند بنابر این، تنها به این علت که کسی بخشی از ثروتش را از میراث خانوادگی کسب کرده باشد تاثیری منفی بر عملکرد او نمی تواند داشته باشد بلکه مهم این است که شخص چگونه توانسته باشد ثروت به ارث رسیده را چند برابر کند و یا ایده آفرینی و ارزش آفرینی را سرلوحه ی کار خود قرار داده باشد یا به اصطلاح ما ایرانیان جوهر و وجود کار کردن داشته باشد…. چارلز هم با وجود امکاناتی که در اختیار داشت شخصیتی داشت که تمایل به حرکت و رشد ایده داشت وگرنه ثروث پدری او می توانست راکد بماند اما، چارلز جرات خطر کردن را داشت، جسور و پرانرژی بود و به مرور یاد گرفته بود که چگونه سرمایه گذاری هایی موفق کند.
چیزی که امروزه باعث شده است اسم او در لیست افراد سایت بلومبرگ خوش بدرخشد، تنها ثروت پدری او نبود، توانایی او بود…!
برای بهتر روشن شدن این مطلب می توانیم به سرگری برین اشاره کنیم، همان طور که در بخش هایی از این کتاب به آن اشاره شده است، برین در خانواده ایی تحصیلکرده به دنیا آمده است در واقع شخصیتی بوده است که پدرش ریاضیدان بوده و مادرش اقتصاددان… بنابر این از این جنبه او هم، یک گام از بقیه جلوتر بوده است زیرا کارآفرینان زیادی هستند که در این فضا رشد نکرده اند و اگر کسی بخواهد خرده گیری کند می تواند بگوید با چنین خانواده ایی، برین حق داشته است موفق هم شود!!! اما این شرایط مساعد با جوهر وجودی برین در آمیخته است و او را به یک کارآفرین تبدیل کرده است. در ارتباط با چارلز کچ نیز موضوع مانند سرگری برین است فقط به جای دانش این بار ثروت شرایط مساعد او شده است، و او هم از این شرایط استفاده کرده است وگرنه برین و چارلز هر دو می توانستند از موهبت هایی که داشتند استفاده نکنند و امروزه هم به عنوان یک کارآفرین شناخته نشوند! در هر حال هرکس در زندگی موهبت هایی دارد که باید آن را بشناسد و از آن استفاده کند. بنابر این مجهول معادله ی کارآفرینی آقای کچ حل شد! شرایط مساعد در کنار پویایی،،، بله درست حدس زدید، شرایط هر چه قدر هم مساعد باشد، شخص باید بخواهد یک تحولی را ایجاد کند، یک تغییر و یا یک نوآوری را…، در غیر اینصورت بیشتر افراد زندگی یکنواخت و راکد بودن را بلد هستند!!!
چارلز فرزند ارشد خانواده هست و یکی از مالکان و مدیر اجرایی و رییس هیت مدیره در شرکت کوک است. او نیز مانند هر کارآفرینی فردی فوق العاده فعال است بنابر این به هیچ وجه تعجب نکنید که چارلز از سال ۱۹۸۲ اداره کنندهٔ شرکت مالی انتراست و صنایع کوک بوده باشد و بعلاوه اداره کننده ی شرکت فیبر و رزین اینوستا و جورجیا پسیفیک،LLC محصولات کاغذ و پالپ هم بوده است. چارلز کوچ تلاش های زیادی در تاسیس سازمان های متعددی کرده است از جمله؛ موسسه کاتو، موسسه مطالعات بشری، موسسه منشور حقوق و مدیریت بازار بنیان و مرکز مرکیتس در دانشگاه جرج میسون است. همان طور که گفتیم او سه برادر دیگر نیز دارد و دیوید یکی از برادران اوست که در این شرکت با او شریک است و نایب رئیس اجرایی شرکت نیز می باشد. است، چارلز و دیوید هر کدام صاحب ۴۲ % از سهام شرکت هستند. برادر آقای چارلز در کار های سیاسی هم فعال است و در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۸۰ میلادی یکی از کاندید های حزب آزادی خواه بوده است. پدر آقای چارلز در سال ۱۹۴۰ این شرکت را تاسیس کرد و توانست روش پالایش نفت سنگین را به بنزین بهبود دهد.
تحصیلات
چارلز در سال ۱۹۵۷ مدرک لیسانس خود را از دانشگاه ام آی تی در رشته ی مهندسی مکانیک دریافت کرد. سپس مقطع ارشد خود را آغاز کرد و موفق شد در سال ۱۹۵۸ مدرک ارشد خود را در رشته ی مهندسی مکانیک دریافت کند. در آن زمان ها چارلز علاقه ی دیگری نیز داشت، او به رشته ی شیمی هم علاقمند بود و شاید به نوعی این علاقه به تحصیلات پدر او نیز بر می گشت زیرا پدر چارلز کچ مهندس شیمی بود با این پیشینه، چارلز در سال ۱۹۶۰ مدرک ارشد خود در مهندسی شیمی را از دانشگاه آم ای تی اخذ کرد.
فعالیت حرفه ایی چارلز کچ
چارلز جوان که دانش آموخته ی توانایی شده بود پس از اتمام تحصیلات خود تصمیم گرفت وارد دنیای واقعی کار شود و به عنوان اولین تجربه ی کاری خود در یک شرکت مشاوره ایی به نام آرتور دی لیتل فعالیت خود را آغاز کرد. این شرکت بسیار بزرگ بود و چارلز هم با علاقه کار خود را انجام می داد با این وجود برای کارآفرینان نیز همیشه همه چیز بر طبق خواست های آنان پیش نمی رود و پس از دو سال فعالیت پدر چارلز از او خواست که او برگردد و در شرکت نفتی ایی که خود مالک و مدیر آن بود مشغول به کار شود. واقعیت این است که چارلز در طی آن دو سال یک حرفه ایی شده بود بنابر این ابتدا با خواسته ی پدرش مخالفت کرد اما، پدر او به چارلز هشدار داد که در صورت عدم بازگشت او، شرکت را می فروشد. چارلز این بار در برابر خواسته ی پدر خود کوتاه آمد و تصمیم گرفت برای شرکت پدرش کار کند.
چارلز در فاصله ی سال های سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳ مدیر ارشد شرکت مهندسی کوک بود. در سال ۱۹۶۳ به مقام رئیس شرکت مهندسی ارتقا شغلی پیدا کرد و تا سال ۱۹۷۱ در این مقام باقی ماند و سپس در سال ۱۹۶۶ پدرش او را در جایگاه مدیر عامل کل شرکت قرار داد. به جرات می توان گفت که پدر چارلز نقش غیر مستقیمی را در موفقیت های حرفه ایی او به شکل ناخواسته بازی کرده است. چارلز در تمام فعالیت ها ذکر شده، موفق بود زیرا، خصوصیت چارلز این بود که هر کاری را که شروع می کرد با علاقه انجام می داد. شاید برای خیلی از افراد اجرای فرامین پدر چارلز برای دست کشیدن از فعالیت اولیه او غیر قابل تحمل باشد یا بعضی از افراد اگر چنین شرایطی برایشان رقم بخورد به طور کامل بی انگیزه شوند اما چارلز اینگونه نبود. او هنگامی که دید شرایط قرار است به ناچار تغییر کند پا پَس نکشید و تصمیم گرفت خود را با شرایط جدید وفق دهد، این همان خصوصیت طلایی بسیاری از کارآفرینان موفق است که چارلز هم توانست با تقویت توانایی های خود در حیطه هایی که به او محول شده بود بدرخشد. پدر چارلز در سال ۱۹۶۷ فوت کرد و چارلز رییس هیت مدیره و مدیر عامل صنایع کوک شد. چارلز در طی این سال ها مدیر فوق العاده ایی شد. او یک شرکت با توانایی متوسط و با درآمد سالانه ی ۱۸۰ میلیون دلاری را در ۵۰۰ حوزه رشد داد!!! و ارزش صنایع کوک را به ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش داد. شرکت کوک در بین شرکت های خصوصی در کشور آمریکا، دومین شرکت از نظر میزان درآمد است. این شرکت زیر مجموعه های زیادی دارد مانند:
- صنایع پتروشیمی
- الیاف
- انرژی
- مواد معدنی
- پلیمر
- کود شیمیایی
- خط لوله
- آسفالت
- امور مالی
- خدمات سرمایه گذاری
- تجهیزات تکنولوژی شیمیایی
چارلز به مدیریت مبتی بر بازار اعتقاد دارد. به همین علت او کتابی را در این زمینه در سال ۲۰۰۷ میلادی به نام ” چه طور مدیریت مبتنی بر بازار، بزرگترین شرکت خصوصی دنیا را ساخت ” نوشته است. فلسفه ایی که چارلز دنبال می کند به این نکته می پردازد که رهبران به طور دائم به کشف کردن و به کارگیری جنبه های سودآور فرایند های بازار در درون یک سازمان یا شرکت با استفاده از بازار های داخلی می پردازند که در نهایت از اطلاعات حاصل شده، برای هدایت تبادل های متعدد بین واحدهای تجاری استفاده می کنند.
چارلز کچ و فعالیت های خیریه و سیاسی
چارلز کچ به غیر از کارآفرینی به فعالیت های بشر دوستانه هم اهمیت می دهد او کمک های زیادی را به موسسه های آکادمیک مانند دانشگاه جرج میسون واقع در ویرجینیای شمالی کرده است و به عنوان نمونه او مدیر موسسه کاتو نیز هست. موسسه کاتو در زمینه ی سیاست های عمومی ( تصمیمات دولت برای جامعه ) تاسیس شده است. این موسسه در زمینه کوچک سازی دولت و توجه به بازار آزاد فعالیت می کند و به؛ صلح و آزادی های فردی هم توجه دارد. چارلز به فعالیت های سیاسی هم توجه زیادی دارد به عنوان نمونه: او منتقد سیاست های جرج دبیلو بوش بود و در مصاحبه ای که با نشنال ژورنال داشت بیان کرده بود که اصل کلی ایی که او به آن اعتقاد دارد “کاهش دادن نقش دولت و افزایش دادن نقش اقتصاد خصوصی و آزادیهای فردی است. ” او به سیاست های اوباما هم انتقاد داشته است و به طور کلی منتقد دولت بزرگ است به همین علت چارلز هزینه های جنبش های منتقد دولت اوباما را نیز تامین می کرد.
چارلز کچ در یک پاراگراف….
چارلز القاب و عناوین زیادی دارد یک هلندی تباری که در امریکا زندگی می کند؛ شیمی خوانده است و از دانشگاه خوبی هم فارغ التحصیل شده، تاجر نفت است و مدیر عامل صنایع کوک است. سه برادر دارد و عاشق کار خیریه و کار های سیاسی است. یک پدر است؛ یک همسر است و دو فرزند هم دارد. رقم دارایی ها و ثروت او چشم هر فردی را میخکوب می کند و هزار و یک عنوانی که در مجله ها و سایت های مختلف در جهان با نام او عجین شده است اما؛ عنوانی که برای ما از همه جالب تر است این است که او یک کارآفرین است. کارآفرینی که از توانایی ها و موهبت های خود نهایت استفاده را کرده است و هم اکنون هر کجا نام چارلز کوچ بیان شود شاید ساده ترین واژه ایی که به ذهن القا شود این است که او کارآفرینی موفق است…
او چارلز کوکِ کارآفرین است….