Skip to main content

روش های نمونه گیری احتمالی در تحقیقات بازار

 

روش های نمونه گیری احتمالی در تحقیقات بازار

نمونه گیری احتمالی در تحقیقات بازار به این معنی است که هر یک از اعضای جامعه شانس انتخاب شدن دارند. این عمدتا در تحقیقات کمی استفاده می شود. اگر می‌خواهید نتایجی بدست آورید که نماینده کل جامعه باشد، روش ‌های نمونه ‌گیری احتمالی معتبرترین انتخاب هستند. چهار نوع اصلی نمونه احتمالی، وجود دارد.

نمونه گیری های احتمالی در تحقیقات بازار

 

۱. نمونه گیری تصادفی ساده در تحقیقات بازار

در یک نمونه تصادفی ساده، هر یک از اعضای جامعه شانس مساوی برای انتخاب شدن دارند. چارچوب نمونه گیری شما باید شامل کل جامعه باشد. برای انجام این نوع نمونه ‌گیری، می‌توانید از ابزارهایی مانند مولد اعداد تصادفی یا سایر تکنیک‌هایی که کاملاً بر اساس شانس هستند استفاده کنید.

مثال: نمونه گیری تصادفی ساده در تحقیقات بازار

شما می خواهید یک نمونه تصادفی ساده از ۱۰۰۰ کارمند یک شرکت بازاریابی رسانه های اجتماعی را انتخاب کنید. به هر کارمندی در پایگاه داده شرکت از ۱ تا ۱۰۰۰ عدد اختصاص می دهید و از یک مولد اعداد تصادفی برای انتخاب ۱۰۰ عدد استفاده می کنید.

۲. نمونه گیری سیستماتیک در تحقیقات بازار

نمونه گیری سیستماتیک مشابه نمونه گیری تصادفی ساده است، اما معمولا انجام آن کمی آسان تر است. هر یک از اعضای جمعیت با یک عدد فهرست می شوند، اما به جای تولید تصادفی اعداد، افراد در فواصل زمانی منظم انتخاب می شوند.

مثال: نمونه گیری سیستماتیک در تحقیقات بازار

لیست کلیه کارکنان شرکت به ترتیب حروف الفبا ذکر شده است. از ۱۰ شماره اول، شما به طور تصادفی یک نقطه شروع را انتخاب می کنید: شماره ۶. از شماره ۶ به بعد، هر ۱۰ نفر در لیست انتخاب می شود (۶، ۱۶، ۲۶، ۳۶ و غیره) و در نهایت یک نمونه از ۱۰۰ نفر خواهید داشت. اگر از این تکنیک استفاده می کنید، مهم است که مطمئن شوید هیچ الگوی پنهانی در لیست وجود ندارد که امکان انحراف نمونه ها را باعث شود. به عنوان مثال، اگر پایگاه داده منابع انسانی کارمندان را بر اساس تیم گروه بندی کند و اعضای تیم به ترتیب ارشدیت فهرست شده باشند، این خطر وجود دارد که فاصله زمانی شما از افراد در نقش های پایین تر رد شود و در نتیجه نمونه به سمت کارمندان ارشد منحرف شود.

۳. نمونه گیری طبقه ای در تحقیقات بازار

نمونه گیری طبقه ای شامل تقسیم جمعیت به زیرجمعیت هایی است که ممکن است به طرق مهمی متفاوت باشند. این به شما امکان می دهد تا با اطمینان از اینکه هر زیرگروه به درستی در نمونه نشان داده شده است، نتیجه گیری دقیق تری بدست آورید. برای استفاده از این روش نمونه‌ گیری، جمعیت را بر اساس ویژگی مربوطه (به عنوان مثال، هویت جنسی، محدوده سنی، گروه درآمد، نقش شغلی) به زیر گروه‌هایی (به نام طبقات) تقسیم می‌کنید. بر اساس نسبت کلی جمعیت، شما محاسبه می کنید که از هر زیرگروه چه تعداد باید نمونه گیری شوند. سپس از نمونه گیری تصادفی یا سیستماتیک برای انتخاب نمونه از هر زیرگروه در تحقیقات بازار استفاده می کنید.

مثال: نمونه گیری طبقه ای در تحقیقات بازار

این شرکت ۸۰۰ کارمند زن و ۲۰۰ کارمند مرد دارد. شما می خواهید اطمینان حاصل کنید که نمونه منعکس کننده تعادل جنسیتی شرکت است، بنابراین جمعیت را بر اساس جنسیت به دو دسته طبقه بندی می کنید. سپس برای هر گروه از نمونه گیری تصادفی در تحقیقات بازار استفاده می کنید و ۸۰ زن و ۲۰ مرد را انتخاب می کنید که نمونه ای از ۱۰۰ نفر را به شما ارائه می دهد.

۴. نمونه گیری خوشه ای در تحقیقات بازار

نمونه‌گیری خوشه‌ ای شامل تقسیم جامعه به زیر گروه‌ها نیز می‌شود، اما هر زیر گروه باید ویژگی‌ های مشابهی با کل نمونه داشته باشد. به جای نمونه گیری از افراد از هر زیرگروه، به طور تصادفی کل زیر گروه ها را در تحقیقات بازار انتخاب می کنید. اگر عملاً این کار امکان پذیر باشد، می توانید هر فرد را در هر خوشه نمونه گیری شده بگنجانید. اگر خود خوشه‌ ها بزرگ هستند، می‌توانید با استفاده از یکی از تکنیک‌ های بالا، افراد درون هر خوشه را نمونه گیری کنید. به این روش نمونه گیری در تحقیقات بازار نمونه گیری چند مرحله ای می گویند. این روش برای برخورد با جمعیت های بزرگ و پراکنده خوب است، اما خطر خطا در نمونه بیشتر است، زیرا ممکن است تفاوت های اساسی بین خوشه ها وجود داشته باشد. تضمین اینکه خوشه‌ های نمونه گیری شده نماینده کل جمعیت هستند دشوار است.

مثال: نمونه گیری خوشه ای در تحقیقات بازار

این شرکت دارای دفاتری در ۱۰ شهر در سراسر کشور است (همه با تعداد کارمندان تقریباً یکسان در نقش های مشابه). نمی‌توانید برای جمع ‌آوری داده‌ های خود به هر دفتری سفر کنید، بنابراین از نمونه‌ گیری تصادفی در تحقیقات بازار برای انتخاب ۳ دفتر استفاده می‌کنید ، اینها خوشه‌های شما هستند.

 

نمونه گیری تصادفی در بازارهای مصرف

بازارهای مصرف کننده معمولاً بزرگ و گسترده هستند و مخاطبان هدف در صدها هزار یا میلیون ها نفر اندازه گیری می شوند. مصاحبه با همه، یا در واقع با اکثر مردم، در چنین جمعیت های بزرگی بسیار پر هزینه خواهد بود و زمان قابل توجهی را می طلبد. با این حال، اگر زیرمجموعه‌ ای را در تحقیقات بازار با دقت انتخاب کنیم، اصلاً نیازی به مصاحبه با افراد زیادی نیست، تا به تصویری قابل اعتماد از نتیجه برای کل جمعیت برسیم. این زیر مجموعه یک نمونه است. گروهی از افراد که به نمایندگی از کل جمعیت انتخاب شده اند.

اگر نمونه به ‌طور تصادفی انتخاب شود و همه افراد جامعه شانس انتخاب شدن برابر و مشخصی داشته باشند، می‌توانیم معیارهای احتمال را برای نشان دادن دقت نتیجه اعمال کنیم. اگر انتخاب تصادفی وجود نداشته باشد (بعداً به این موضوع خواهیم رسید)، پس باید به طور ضمنی، یک عنصر قضاوت یا سوگیری در تعیین اینکه چه کسی باید انتخاب شود وجود داشته باشد، در این صورت امکان اندازه گیری دقت نمونه وجود ندارد. نتیجه یک نمونه تصادفی در تحقیقات بازار اغلب یک نمونه احتمال نامیده می شود زیرا می توانیم احتمال یا شانس نتیجه را در محدوده دقت تعیین کنیم.

تصادفی لزوماً به این معنی نیست که کل پایگاه داده افراد مورد نظر ما باید در یک دسته باشد. اگر جامعه به پایگاه های داده کوچکتر تقسیم شود و سیستمی برای انتخاب تصادفی از بین آنها ابداع شود، هنوز تصادفی است. برای مثال، نظرسنجی‌های یک جمعیت ملی به راحتی با تقسیم آن جمعیت به مناطقی مانند ایالت‌ها، شهرستان‌ها یا بخش‌ها و انجام اولین برش برای انتخاب تصادفی تعدادی از این مناطق انتخاب می‌شوند. سپس مناطقی که به این روش انتخاب می شوند به عنوان سطح بعدی یک شاخه استفاده می شوند که از آن یک انتخاب تصادفی انجام می شود. این نمونه تصادفی چند مرحله ای یا طبقه بندی شده در تحقیقات بازار دارای تمام اصول تصادفی است و بنابراین به عنوان یک نمونه احتمالی واجد شرایط است که از روی آن می توان صحت نتیجه را تعیین کرد. اگر انتخاب نمونه به صورت دستی انجام شود، نیاز به رویکردی سیستماتیک مانند انتخاب هر n ام دارد. ما به ندرت نگرانی در مورد انتخاب تصادفی به این روش داریم، زیرا رایانه این کار را برای ما در تحقیقات بازار انجام می دهد. اجرای انواع پروژه های ریتل آدیت تحقیقات بازاریابی و فوکس گروپ و محاسبه اندازه بازار و سهم بازار رقبا و اجرای پروژه های تحقیقات بازاریابی صادراتی و داخلی در تمام شهرهای ایران

شرکت تحقیقات بازاریابی ایده در قالب شرکت رسمی ایده سازان بازار فردا به عنوان مجری انواع پروژه های تحقیقات بازار کمی و کیفی آماده ارائه خدمات مختلف تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی به شما عزیزان می باشد.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

درباره موسسه تحقیقات بازاریابی ایده بیشتر بدانیم!

شرکت ایده سازان بازار فردا به شماره ثبت ۵۹۴۸۶۴، که به اختصار ” موسسه تحقیقات بازاریابی ایده ” نامیده می شود، کار خود را از سال ۱۳۹۴ بصورت حرفه ای شروع کرد؛ لازم به ذکر است شرکت تحقیقات بازار ایده دارای دو مجوز دولتی از مرکز آمار ایران وابسته به سازمان برنامه و بودجه برای اجرای فعالیت های تحقیقات بازار و همچنین صندوق ضمانت صادرات ایران وابسته به وزارت صنعت معدن و تجارت برای تکمیل پرونده های اعتبارسنجی مشتریان صادراتی است. این شرکت تحقیقات بازاریابی در ابتدای امر فقط در حوزه اجرای پروژه های تحقیقات بازار میدانی و بیشتر از نوع تحقیقات کمی فعال بود؛ در سال ۱۳۹۷ همزمان با تاسیس شرکت تحقیقات بازاریابی ایده، فعالیت های تحقیقاتی خود را در حوزه های داخلی و برون مرزی نیز گسترش داد. موسسه تحقیقات بازاریابی ایده در طول ۸ سال گذشته پروژه های میدانی و عملیاتی متعددی را در حوزه داخلی و همچنین خارجی انجام داده است؛ در این بین در طی سال های گذشته بخشِ کلینیک مشاوره کسب و کار ایده نیز با تمرکز بر سه حوزه آموزش، مشاوره و نظارت بر پروژه های بازاریابی صادراتی فعالیت داشته است. مدیریت گروه تحقیقات بازاریابی ایده بر عهده آقای دکتر بزاززاده است؛ ایشان سوابقی درخشان در حوزه صادرات به کشورهای امارات متحده عربی(دبی)، عراق، عمان و برخی از کشورهای عربی و آفریقایی دارند. لازم به ذکر است این شرکت در شهرهای تهران و دبی دفتر کار تحقیقات بازاریابی دائم  و رسمی دارد.

شرکت های تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی زیادی در ایران فعال هستند؛ اما کمتر شرکت تحقیقات بازاریابی را می توان در ایران یافت که در عرصه بین المللی نیز فعال باشد؛ با توجه به سوابق درخشان تیم شرکت تحقیقات بازاریابی ایده در کشورهای عربی و آفریقایی در سال های قبل، می توانید از خدمات این مجموعه به عنوان مجری پروژه های تحقیقات بازاریابی خود در حوزه داخلی و صادراتی استفاده کنید. با توجه به حضور دائمی شرکت ایده سازان بازار فردا در کشورهای عربی و آفریقایی و همچنین داشتن یک آفیس دائم در شهر دبی، امکان اجرای انواع پروژه های تحقیقاتی، از محاسبه Market Size گرفته تا Brand Awareness برای این شرکت آسان می باشد.

بدون شک کشور امارات متحده عربی و به طور خاص شهر دبی، هاب اقتصادی منطقه خاورمیانه است؛ از اینرو اجرای انواع پروژه های تحقیقات بازاریابی در این منطقه برای شروع امر صادرات می تواند کمک شایانی به واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی کشور در عرصه بین الملل بنماید. روش کار شرکت تحقیقات بازاریابی ایده در امر اجرای پروژه های تحقیقات بازار به دو بخش Desk Research و تحقیقات بازار میدانی تقسیم می گردد. در بخش اول بعد از یک جلسه مشاوره ابعاد مسئله و نیاز شما به بحث بازاریابی و تحقیقات بازار مشخص می گردد و بعد از تکمیل فایل RFP در قالب یک بازه زمانی ۵ الی ۱۰ روزه یک Desk Research حرفه ای برای فروش محصول شما انجام خواهد گرفت؛ در صورتی که نتایج بخش اول رضایت بخش بود وارد فاز دوم که همان تحقیقات بازار میدانی می باشد خواهیم شد. در فاز دوم بر اساس پراکندگی جغرافیایی مشتریان هدف در سطح بازار دبی و یا هر کشور عربی و یا آفریقایی، طول مدت زمان اجرایی پروژه و همچنین هزینه های عملیاتی آن محاسبه و به شما اعلام خواهد شد. برای آگاهی از فرایند اجرایی پروژه های تحقیقات بازار صادراتی با شماره واتس اپ ۰۰۹۷۱۵۶۱۵۴۴۱۷۷ تماس حاصل فرمایید.

تیم تحقیقاتی شرکت تحقیقات بازار ایده در داخل کشور نیز قوی می باشد و با در اختیار داشتن پرسشگران آموزش دیده خود در تمامی استان های کشور امکان اجرای انواع پروژه های پایش، آمارگیری و پرسشگری در حوزه های مختلف تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی را دارد. با عنایت به اینکه تمرکز اصلی موسسه تحقیقات بازاریابی ایده بر روی صنایع بزرگ، متوسط و کوچک کشور می باشد بنابراین اکثر پروژه های اجرا شده در حوزه صنایع روغن موتور، قیر، فولاد، پتروشیمی، انواع مواد غذایی و خوراکی، برق و الکتریک، فرش، مبلمان، صنعت ساختمان، کاشی و سرامیک، انواع مواد آرایشی و بهداشتی و شوینده و سایر صنایع فعال در کشور بوده است.

در انتها باید به این امر اشاره بکنیم که موسسه تحقیقات بازاریابی ایده به عنوان کارگزار و نماینده رسمی صندوق ضمانت صادرات ایران وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت، توانایی راهنمایی شما برای اجرای انواع پروژه های تامین منابع مالی صادراتی، اعتبارسنجی خریداران خارجی، ارائه انواع پوشش ها و تضمین های دولتی فروش صادراتی بر اساس اعتبار و ضمانتنامه های مبتنی بر قرارداد را دارد. شایان ذکر است این صندوق با همکاری سازمان جهانی آنکتاد، به عنوان تنها شرکت بیمه اعتبار صادراتی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۵۲ تاسیس گردیده و به پشتوانه حمایت های مالی دولت و مجلس شورای اسلامی تاکنون بیش از ۲۵ میلیارد دلار در قالب انواع پوشش برای ریسک های سیاسی و تجاری صادرات و انواع ضمانتنامه های اعتبار ریالی و ارزی، به صادرکنندگان کالاها و خدمات و همچنین تولیدکنندگان و سرمایه گذاران ایرانی کمک کرده است. لذا ما در دپارتمان خدمات برون مرزی خود این توانایی را داریم که در کنار سایر خدمات تخصصی تحقیقات بازاریابی، به صادرکنندگان و تولیدکنندگان کشور عزیزمان کمک نماییم تا مشتریان خارجی خود را اعتبارسنجی نموده و با حمایت یک سازمان دولتی با کمترین ریسک ممکن، کالا و یا خدمت خود را صادر کنند و در صورتی که متحمل خسارت شدند بنا به نوع خسارت وارده و بعد از بررسی های واحد خسارت صندوق ضمانت صادرات ایران، بین ۹۰ الی ۹۵ درصد خسارت خود را از این صندوق دولتی دریافت نمایند.

شماره تماس جهت مشاوره!