راب والتون یا ساموئل رابسون والتون
راب والتون یکی ار کارآفرینان و افراد ثروتمند دنیاست. راب در اکتبر سال ۱۹۴۴ در اوکلاهما به دنیا آمد. راب فرزند ارشد هلن و سام والتون است و پدر راب یکی از افرادی بود که به نوعی زمینه ی رشد راب را در حوزه ی فعلی ایجاد کرد. شاید اگر بخواهیم راحت تر بگوییم حرفه ی پدری راب به نوعی پیش نیازی بود برای موقعیت فعلی رابِ کارآفرین….
هنگامی که نام راب یا خانواده ی والتون شنیده می شود اولین چیزی که به ذهن خطور کند شرکت وال مارت است اما رسیدن به وال مارت فعلی رویایی بود که با فداکاری ها و تحمل سختی ها به واقعیت بدل شد و این موفقیت به هیچ وجه یک شبِ نبود. پدر راب یعنی سام والتون پایه گذار اصلی شرکت وال مارت بود هرچند در آن زمان ها وال مارت اصلا به چیزی که الان در دنیا شناخته می شود شبیه نبود اما، به مرور زمان وال مارت امروزی شکل گرفت. آقای سام والتون بنیانگذار اولیه وال مارت و پدر آقای راب والتون مال فعالی وال مارت.
تحصیلات راب والتون
راب ملیت امریکایی دارد و تحصیلات دانشگاهی خود را در دو رشته ی متفاوت گذارنده است. آقای راب والتون مدرک مقطع کارشناسی خود را در سال ۱۹۶۶ از دانشگاه ارکانزاس در رشته ی مدیریت بازرگانی اخذ کرد اما روح خلاق و تشنه ی او برای کسب دانش، او را به سمت رشته ی دیگری نیز سوق می داد و آن رشته حقوق بود. به همین دلیل او در رشته ی حقوق در دانشگاه کلمبیا شروع به تحصیل کرد و موفق شد که مدرک کارشناسی حقوق را در سال ۱۹۶۹ اخذ کند.
راب والتون
راب پس اخذ مدارک دانشگاهی خود وارد بازار کار شد. او برای اولین تجربه ی کاری خود در یک شرکت حقوقی به نام کانر اند وینتر شروع به کار کرد. این شرکت نماینده حقوقی شرکت وال مارت در اوکلاهما بود. او پس از مدتی یعنی در سال ۱۹۷۸ تصمیم گرفت برای پدرش کار کند و در همین سال معاون ارشد ( مدیر عامل) وال مارت شد. راب والتون با توجه به پشتکاری که داشت توانست در سال ۱۹۸۲، نایب رییس هیت مدیره والمارت شود. راب والتون پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی می کرد. او خستگی ناپذیر بود و توانست به چهره ایی موفق در زندگی کاری خود تبدیل شود. راب در ۷ آوریل ۱۹۹۲ میلادی دو روز پس از مرگ پدر خود، به بالاترین سمت کاری خود دست یافت و بعنوان رییس هیت مدیره شرکت وال مارت انتخاب شد، و او تاکنون در این سمت در وال مارت فعالیت می کند. زندگی کاری راب تلفیقی بود از دو رشته ایی که در دانشگاه تحصیل کرده بود. در واقع هم رشته ی حقوق و هم رشته ی مدیریت بازرگانی به نوعی در زندگی حرفه ایی او دخیل بودند و باعث شدند او موفقیت های خوبی کسب کند.
زندگی خانوادگی راب والتون
راب یک فرد متاهل است و او تاکنون سه بار ازدواج کرده است. در حال حاضر او سه فرزند دارد و آخرین ازدواج او در سال ۲۰۰۵ میلادی بوده است.
راب والتون را با چه ویژگی هایی مردم دنیا می شناسند؟
راب به دو عامل در دنیا شناخته می شود:
- کارآفرین
- ثروتمند
کارآفرینی او باعث شد که شرکت ساده ی وال مارت رشد کند و با ایده های خلاقی که او ارایه می کرد این شرکت خانوادگی به بزرگ ترین خرده فروشی دنیا تبدیل شد. امروز هرکس نام وال مارت را ببرد با تصویری از بزرگ ترین خرده فروشی دنیا رو به رو می شود. در این مکان افراد زیادی کار می کنند و کارافرینی راب باعث شد زمینه ی کار و فعالیت برای افراد بسیاری در سرتاسر دنیا ایجاد شود. ثروت او بر اساس ۱۳ درصد از شرکت وال مارت محاسبه می شود. او در حال حاضر صاحب ۲۵.۵ درصد سهام در Arvest Bank، بزرگترین بانک آرکانزاس را به عهده دارد. از حدودسال ۱۹۹۲، والتون توانسته است حدود ۹ میلیارد دلار را از طریق فروش سهام و سود سهام جمع آوری کند. ارزش سرمایه گذاری های نقدی راب بر اساس: تجزیه و تحلیل سود سهام معاملات عملکرد بازار و سرمایه گذاری های خانوادگی او شکل گرفته است.
تاریخچه ایی از شکل گیری شرکت وال مارت…
شرکت وال مارت به طور رسمی در حدود سال ۱۹۶۲ میلادی توسط آقای سام والتون پایه گذاری شد اما، واقعا وال مارت به طور غیر رسمی از چه زمانی آغاز به فعالیت کرد؟ شروع فعالیت این شرکت در سال ۱۹۴۰ بود در این سال آقای سام والتون در فروشگاه جی سی پنی و فروشگاه دس موینز فعالیت کرد. فعالیت او در این دو فروشگاه ۱۸ ماه طول کشید.
۵ سال بعد یعنی در سال ۱۹۴۵ اقای والتون با مالک فروشگاه های بن فرانکلین آشنا شد. این فروشگاه توسط خانواده باتلر اداره می شد. این آشنایی سبب شد که شعبه ای از فروشگاه بن فرانکلین توسط سام والتون در شهر نیوپورت ارکانزاس تاسیس شود. موفقیت های اقای سام والتون بسیار خوب پیش می رفت او سرمایه خود را رشد داد و در سال ۱۹۵۰ میلادی، فروشگاهی را در آرکانزاس تاسیس کرد. در این سال ها هنوز آقای راب که امروزه همه او را مالک وال مارت می دانند، سن بسیار کمی داشت. در واقع او هنوز وارد کار پدر خود نشده بود. در این سال ها آقای سام والتون به عنوان پدر خانواده ی والتون تمام بار مسئولیت کاری را به تنهایی به دوش می کشید. آقای سام والتون استراتژی های خاص خود را در فروشگاه هایش پیاده می کرد؛ به عنوان نمونه: تخفیف های زیادی می داد. بنابر این حجم فروش را تا حدود بسیاری ارتقا می داد. مشتریان نیز به علت تخفیف های خوب او به مشتریانی وفادار تبدیل شده بودند و او توانسته بود مشتریان فروشگاه خود را حفظ کند. سال های پراسترس آقای سام والتون یکی پس از دیگری سپری می شد. او با گذشت زمان می توانست کم کم نتیجه ی تلاش های خود را ببیند و سرانجام در سال ۱۹۶۲ در دوم ژوییه او پس موفقیت در اداره ۱۱ فروشگاه، تصمیم خود را قطعی کرد و اولین فروشگاه وال مارت را در آرکانزاس تاسیس کرد. در این سال ها پسر بزرگ آقای سام والتون به جوانی توانمند تبدیل شده بود او تصمیم گرفت به دانشگاه رود و تحصیلات دانشگاهی خود را کم کم آغاز کند. اما با این وجود راب والتون هنوز دانشجو بود و پدرش هم پس از تاسیس رسمی وال مارت در طول ۵ سال ۲۴ فروشگاه وال مارت را تاسیس کرد و توسعه داد. در این بازه ی زمانی ثروت خانواده ی والتون ۱۲.۶ میلیارد دلار بود. راب جوانی فارغ التحصیل شده بود و پدر او با فارغ التحصیلی پسرش ایده های مختلفی را در سر می پرواند. پس از این همه سال تلاشِ آقای سام والتون، حالا نوبت این بود که او به پسرش راب والتون اعتماد کند و مسئولیت های خود را کاهش دهد.
آغاز دوران راب والتون و دوره ایی جدید در وال مارت
راب والتون بالاخره به حرفه ی پدر خود ملحق شد البته این پیوستن به حرفه ی پدری همان طور که قبلا بیان کردیم پس از چند سال کار او در یک شرکت حقوقی شکل گرفت اما به هر حال راب جوان به وال مارت بزرگ ملحق شد. سال های طلایی وال مارت با راب رشد کرد. در دهه ۱۹۸۰ رشد وال مارت افسانه ایی بود در سال ۱۹۸۷ مرز فروشگاه های وال مارت از عدد ۱۰۰۰ گذشت. در این سال افراد زیادی در وال مارت مشغول به کار شده بودند. شرکت وال مارت بزرگ و قدرتمند تر شده بود این شرکت بزرگترین شبکه ی ارتباطات ماهواره ایی خصوصی را داشت. در سال ۱۹۸۸ شرکت وال مارت، شرکت عظیمی شده بود که مجهز به بارکد خوان بود. این شرکت لحظه ایی برای دوری از تکنولوزی نداشت و گام به گام با تکنولوژی های روز دنیا خود را هماهنگ می کرد. در سال ۱۹۸۹ شرکت وال مارت در ۲۶ ایالت فعالیت می کرد. در سال ۱۹۹۱ وال مارت وارد بازار بین المللی شد و هشت سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۹ وال مارت پا به قاره ی سبز یا اروپا گذاشت.
شگفتی های شرکت وال مارت
شرکت والمارت اولین شرکت در دنیا بود، که در سال ۱۹۹۷ توانست از مرز فروش ۱۰۰ میلیارد دلار عبور کند… میزان فروش روزانه وال مارت، در سال ۲۰۰۲ رکورد زد و از رقم ۱٫۴۳میلیارد دلار عبور کرد!!! فروش بینالمللی والمارت بالغ بر ۶۰ میلیارد دلار گزارش شده است!
شرکت وال مارت در چه حوزه هایی فعال است؟
شرکت وال مارت بسیار گسترده است و در ۵ حوزه ی کلی فعالیت می کند.
۱.فروشگاه های وال مارت:
فروشگاه ها یکی از حوزه های فعالیت های وال مارت هستند. آن چه که انسان از فکر می گذراند را می شود در وال مارت پیدا کرد. به قول ما ایرانیان از شیر مرغ تا جان آدمیزاد…! فروشگاه های وال مارت در کشور آمریکا ۳۸۶۴ شعبه دارد و فروشگاه های بین المللی آن نیز ۲۶۷۰ شعبه است! فروشگاه های شرکت وال مارت در خارج از آمریکا در ۱۵ کشور فعالیت می کنند. شاید باورتان نشود که وال مارت برای تامین محتوای فروشگاه های خود با ۷۰ کشور دنیا در ارتباط است. وال وارت ارتباطات بین المللی را به معنای واقعی کلمه تفسیر کرده است. این شرکت تعاملات خوبی دارد و بخش آنلاین فروشگاه های وال مارت هم فعالیت خوبی را دارا هستند.
۲.سوپرسنتر ها:
سوپر سنتر ها یکی دیگر از حوزه های فعالیت شرکت وال مارت هستند و در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز به کار کرده اند. سوپرسنتر ها همان بازار های میوه و سبزی هستند. در این حوزه آن چه که از سبزی و میوه بخواهید برای شما فراهم است. در ایران معمولا به این حوزه ها میدان های میوه و تره بار می گویند.
۳.بازار های محلی:
بازار های محلی تنها در حوزه ی سبزی و کالا های دارویی و کالا های عمومی فعالیت می کنند. این بازار ها مخاطبان خاص خود را دارند و شرکت وال مارت به طور دقیق بخش بندی های بازار را با توجه به نیاز مشتریان خود در نظر گرفته است.
۴.سامز کلاب:
به این حوزه، کلوپ های سام هم می گویند. در واقع می توان گفت حدود ۳۵۰ کلوپ یا همان کلوپ های سام در امریکا فعال است که ۴۶ میلیون عضو دارد. این حوزه با سایر کسب و کار های کوچ دیگر در ارتباط است. ۱۳ درصد از فروش وال مارت از این بخش شکل می گیرد. اصلا از این فعالیت های سامز کلاب تعجب نکنید زیرا سامز کلاب خود یک شرکت ۳۱ میلیارد دلاری است!
۵.فروشگاه های بین المللی:
بخش بین الملل یا همان فروشگاه های بین المللی وال مارت در ۱۵ کشور دنیا فعالیت می کنند و این حوزه ۲۰ درصد از فروش وال مارت را به خودش اختصاص داده است.
نیروی انسانی غول خرده فروشی جهان
در شرکت وال مارت حدود ۲.۲ میلیون نفر مشغول به کار هستند. این شرکت برنامه های خوبی برای کارکنان خود دارد به عنوان نمونه دو سوم هزینه های درمان کارکنان خود را تقبل می کند. وال مات امکان رشد را برای کارکنان خود فراهم می کند در این شرکت همه ی فروشندگان و یا کارکنان همدیگر را به عنوان همکار صدا می کنند و در بدو استخدام افراد به صورت ساعتی برای شرکت وال مارت کار می کنند. وال مارت در استفاده از نیروی انسانی پیرو اصل تنوع است؛ ۳۷۵ هزار نفر غیر آمریکایی ۸۱۵ هزار نیروی زن؛ این آمار و ارقام به خوبی نشان دهنده ی تنوع نژادی و جنسیتی است.
در یک نگاه
وال مارت، بزرگترین خرده فروشی جهان… با مالکیت فعلی آقای راب والتون، یک کارافرین نمونه، که بیشترین فروش در خرده فروشی های دنیا را به خود اختصاص داده است و، نمادی از یک شرکت کوچک که از سال ۱۹۴۰ تا تاکنون توانسته است:
- با مشکلات پیش رویش بجنگد.
- با تکنولوژی رشد کند.
- به حقوق کارکنان خود احترام گذارد.
- با رقم فروش های نجومی خودش، ذهنتان را در لحظه قفل کند.
- تنوع نیروی انسانی خود را حداکثر کند.
- گوش شنوای نیاز های بازار و مشتری شود.
- بخش بندی بازار را به خوبی انجام داده است.
- به بازار های بین المللی پاسخ مثبت داده است.
و امروز شرکت وال مارت؛ غول خرده فروشی های دنیا شده است و کارآفرینی می کند…
البته که نمی توان از شرکت وال مارت و آقای والتون کمتر از این نیز توقع داشت! درست است؟