پزشک، آن گونه از بیماری را که خود بدان دچار بوده، در بیماران دیگر بهتر باز میشناسد. “افلاطون”
در مبحث پیشین به معرفی بخش های مختلف گردشگری پزشکی پرداختیم، در این بخش قصد داریم به دلایل همه گیر شدن، منافع و خطرات این صنعت بپردازیم…
-
دلایل همه گیر شدن گردشگری پزشکی
درطول چند سال گذشته، تعداد بیمارانی که برای استفاده از خدمات درمانی به بیرون از کشورشان مهاجرت کرده اند به طور فزاینده ای زیاد شده است. هزینه های بالای مراقبت بهداشتی درمانی، لیست های انتظار طولانی مدت در کشور محل اقامت برای بعضی از اقدام درمانی، فقدان بیمه و یا پوشش بیمه ای نا مناسب(گارسیا،۲۰۰۵) سهولت و استطاعت برای سفرهای بین المللی، وجود مهارت های مازاد در کشور مقصد، پیشرفت در فناوری، استانداردها و سیستم های مراقبت بهداشتی درمانی، افزایش مقدار تبادلات اقتصادی مطلوب در بسیاری از کشورها و پیرشدن جمعیت پس از جنگ در کشورهای ثروتمند، گسترش اینترنت و از طرفی تاسیس شرکت های جدید که تخصص درمانی ندارند اما بین بیماران سراسر جهان و شبکه بیمارستانی نقش واسطه دارند، همگی به نحوی در رشد این نوع گردشگر، مؤثر بوده اند(کانل،۲۰۰۶). گردشگر پزشکی از هر نقطه ای از جهان مثل اروپا، انگلیس، خاورمیانه، ژاپن، کانادا و آمریکا عرضه می شود.
این به علت جمعیت زیاد، ثروت نسبتاً زیاد، هزینه های مراقبت بهداشتی یا درمانی بالا، فقدان یا ممنوعیت انتخاب بعضی اقدام درمانی درآن منطقه و افزایش فزاینده توقعات جمعیت تحت پوشش نسبت به مراقبت های بهداشتی و درمانی ارائه شده، می باشد(لاگاسه،۲۰۰۸). بنابراین الگوی پیشین که بیماران پول دار برای درمان به مراکز ثروتمند جهان مثل خیابان هارلی لذن می رفتند، عکس شده است برای مثال ژاپن همیشه مخالف پذیرش مهاجرت بوده است. بنابراین سیستم درمانی اش به ویژه در گروه سنی سالمند بسیار پایین تر از سطح قابل قبول است. ژاپن برخلاف اکثر کشورهای پیشرفته، مهاجرینی را که در زمینه بهداشت و درمان کار می کنند، نمی پذیرد. بنابراین ژاپن مزیت ویژه ای برای اجرای گردشگری پزشکی دارد.
بسیاری از شرکت ها و مؤسسات ژاپنی کارکنانشان را برای انجام آزمایشات سالیانه پزشکی به تایلند و سنگاپور می فرستند، که هزینه ی مسافرت های هوایی به این کشورها در مقایسه با پس اندازی که از طریق کاهش هزینه های درمانی و کیفیت بالای مراقبت های پزشکی می شود، کمی بیش از هزینه سفر به توکیو می باشد. گزارشات معاینات پزشکی به زبان ژاپنی نوشته شده و عکس ها و تصاویر از طریق الکترونیکی به ژاپن فرستاده می شود(کونل،۲۰۰۶). با توجه به مطالب گفته شده دلایل اصلی مسافرت به دیگر کشورها به منظور دستیابی به خدمات درمانی و سلامتی موارد زیر است:
- تغییر و جابه جایی ارزش های مصرف کنندگان
- افزایش استرس و فشار و بار کاری
- مسن تر شدن جمعیت
- تعدیل قیمت های خدمات درمانی
- گرایش جدید به فعالیت های معنوی و روحانی
- ظهور طرفداران محیط زیست
- قیمت های گزاف درمان در کشورهای توسعه یافته
- مدت زمان طولانی انتظار
- عدم پوشش بیمه یا پوشش اندک بیمه
- حفظ حریم خصوصی و گمنام ماندن
- کمبود امکانات در کشور مبدا (در مورد کشورهای کمتر توسعه یافته)
- امکان رفتن به تعطیلات در کنار دریافت خدمات درمانی(قلمی،۲۰۱۰)
-
منافع حاصل از گردشگری پزشکی
کونل(۲۰۰۶) گردشگری پزشکی را به عنوان یک عنصر در زمینه رشد صنعت گردشگری پزشکی جهان قلمداد کرده است. وی به بعضی از مسائل همچون خصوصی سازی بخش بهداشت و درمان، نقش اساسی فناوری و دسترسی به منابع سلامت به دنبال ارتقای گردشگری پزشکی اشاره می کند(جانسون،۲۰۰۸). به عبارتی گردشگری پزشکی به کشورهای با درآمد پایین اجازه می دهد که در صنایع جهانی گردشگری و سلامت وارد شوند و رشد اقتصادی خود را تحریک نمایند.
این افراد اعتقاد دارند که توسعه ی گردشگری پزشکی باعث تضمین مالیات مناسب و سود صنایع می گردد و درآمد آن یارانه ی مناسب برای سلامت جامعه است. چنین یارانه ای می تواند پرداخت به کارکنان، آموزش به کارکنان، توسعه ی تجهیزات و تسهیلات در نظام سلامت عمومی را به دنبال داشته باشد. گردشگری پزشکی سبب تحریک سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای در حال توسعه می شود و در نتیجه سرمایه های توسعه لازم را فراهم می نماید که جمعیت کشور از آن بهره می برند. یکی دیگر از منافع گردشگری پزشکی معکوس شدن فرار مغزها به کشورهای پیشرفته است. تسهیلاتی که گردشگری پزشکی را جذب می کند سبب ایجاد فرصت های شغلی برای نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان کشور می گردد(www.imtj.com).
-
خطرات ناشی از گردشگری پزشکی
گردشگری پزشکی بعضی از خطرات را به دنبال دارد که در مراقبت درمانی محلی وجود ندارد:
- در بعضی کشورها مثل هند، مالزی، کاستاریکا یا تایلند بیماری های عفونی مختلفی شایع است که احتمال انتقال آن به بیماران آمریکای شمالی و اروپایی وجود دارد.
- بسته به بیمارستان و کشور و استانداردهای اروپایی یا آمریکایی به کار گرفته شده، کیفیت مراقبت های بعد از عمل نیز می تواند بسیار متفاوت باشد.
- مسافرت، به مقصدهای دور می تواند خطر عوارض به ویژه برای بیماران با مشکلات قبلی و تنفسی را افزایش دهد.
- انجام فعالیت های تفریحی و گردشگری بعد از اعمال جراحی نیز می تواند عوارضی ایجاد نماید.
- همچنین گردشگری پزشکی دریافت کننده تسهیلات پزشکی، در صورت عدم رضایت از خدمات ارائه شده ممکن است فاقد جایگاه مناسبی جهت ارائه شکایتشان باشند، یا تحت پوشش بیمه شخصی مناسبی قرار نگرفته و یا ممکن است در صورت بروز حادثه ای نتوانند غرامت ناشی از آن را دریافت کنند، زیرا اغلب این کشورها قوانین ضعیفی در زمینه پیگیری خطای پزشکی داشته و از نظام های قضایی ضعیفی برخوردارند(اطلس،۲۰۰۶).
- آقای بازاریاب = بازاریابی صنعتی
- موسسه تحقیقاتی ایده = تحقیقات بازار
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: کانال تلگرام آقای بازاریاب | پیچ اینستاگرام بزاززاده