تجارت الکترونیک به معنای عام یعنی هرگونه خرید و فروش که از طریق اینترنت و شبکه های مجازی انجام گیرد را می گویند. تجارت سنتی هم هرگونه خرید به صورت چهره به چهره یا حداکثر از طربق تلفن یا سیستم های پستی انجام می شود را شامل می شود. همانطور که از مفهوم دو جمله بالا بدست می آید تفاوت آنها در نحوه تبادل اطلاعات بین آنهاست. تجارت الکترونیک همانطور که به کارها سرعت بخشیده باعث بوجود آمدن مشکلاتی نظیر عدم اطمینان مشتری از محصولی که سفارش داده، نداشتن امنیت کافی و عدم شناخت هویت واقعی افراد را منجر شده است. البته ناگفته نماند تجارت الکترونیک مزایایی هم دارد که می توان در زیر به آن ها اشاره کرد:
-
اطلاعات کامل در مورد محصول مورد نظر و ارتباط برقرار کردن با افراد مرتبط
یکی از امکاناتی که تجارت الکترونیک در اختیار مردم گذاشته است دسترسی راحت به اطلاعات کامل در مورد محصولی که قرار است خریداری شود چیزی که در تجارت سنتی دست یافتن به آن ها نیازمند صرف وقت و هزینه می باشد. همچنین ارتباط برقرار کردن با فروشندگان و تجار بزرگ از طریق ایمیل یا راه های ارتباطی که در اختیار مردم می گذارند می توان اشاره کرد.
-
حذف شدن واسطه ها
حذف شدن واسطه ها در این میان باعث کاهش قیمت ۱۵ تا ۲۰ درصدی محصولات گردیده است که موجب گردیده این نوع تجارت بین مردم از محبوبیت بیشتری برخوردار گردد.
-
بالارفتن قدرت خرید مردم و پیداشدن بازارهای جدید برای تولید کنندگان
تجارت الکترونیک باعث شده تا مردم با تولیدکنندگان بیشتری در سرتاسر جهان آشنا شوند و از این طریق به محصولاتی که می خواهند دسترسی پیدا کنند.
-
سفارشی کردن محصولات و پشتیبانی قوی
یکی دیگر از مزایای تجارت الکترونیک این است که در هر زمان و مکان می شود محصول مورد نظر را سفارش داد. مثلا برای خرید از شرکت دیجی کالا بعد از سفارش محصول شرکت آن را بررسی می کند و در صورت داشتن موجودی آن را به مشتری اعلام می کند و بعد از آن مراحل و نحوه پرداخت و اینکه چگونه چه و زمانی به دست مشتری می رسد از طریق ایمیل اطلاع رسانی می شود. در گذشته تجارت الکترونیک مختص اقلام کوچک مثل عروسک، کتاب، ساعت و … بود ولی در حال حاظر و با پیشرفت صنعت همه اقلام بزرگ مثل ماشین هم بفروش می رسد.
-
بوجود آمدن رقابت سراسری و موسسات اقتصادی
یکی دیگر از مزایای تجارت الکترونیک پیدا شدن موسسات اقتصادی جدید و رقابت با شرکت های کهنه کار بوده است.در حال حاضر دو نوع بازار سنتی و تجاری داریم که هر دو آنها در یکی سری موارد باهم یکسان هستند و در بعضی موارد اینگونه نیست. تجارت الکترونیک با پیشی گرفتن در خرید و فروش محصولاتش توانسته عرصه را برای تجارت سنتی تنگ کند. مثلا میتوان به رقابت بین سایت دیجی کالا و گلدتک اشاره کرد.
این مقاله توسط سرکار خانم مریم اشتری، یکی از علاقه مندان سایت آقای بازاریاب نوشته شده است.
- آقای بازاریاب = بازاریابی صنعتی
- موسسه تحقیقاتی ایده = تحقیقات بازار
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: کانال تلگرام آقای بازاریاب | پیچ اینستاگرام بزاززاده